آنتی‌اکسیدان‌ها و نقش آن‌ها در پیشگیری از سرطان

آنتی‌اکسیدان‌ها نقش کلیدی در محافظت از بدن در برابر رادیکال‌های آزاد و بیماری‌های مزمن مثل سرطان دارند. این مقاله به بررسی انواع آنتی‌اکسیدان‌ها، منابع غذایی و فواید آن‌ها می‌پردازد.

آنتی‌اکسیدان‌ها چیستند؟

آنتی‌اکسیدان‌ها، موادی هستند که از سلول‌ها در برابر آسیب‌های اکسیداتیو محافظت می‌کنند:

  • رادیکال‌های آزاد:
    • در اثر متابولیسم طبیعی یا عوامل خارجی (سیگار، آلودگی، اشعه، استرس) تولید می‌شوند.
    • اکسیدان‌ها: رادیکال‌های آزاد را ایجاد می‌کنند که به سلول‌ها آسیب می‌رسانند.
  • نقش آنتی‌اکسیدان‌ها:
    • محافظت از سلول‌ها در برابر اکسیدان‌ها
    • پیشگیری از بیماری سرطان و بیماری‌های مزمن

انواع آنتی‌اکسیدان‌ها

آنتی‌اکسیدان‌ها در مواد غذایی مختلف یافت می‌شوند:

  • کاروتنوئیدها:
    • پیش‌ساز ویتامین A
    • منابع: میوه‌ها و سبزیجات زرد، نارنجی و قرمز (هویج، گوجه‌فرنگی، انبه)
  • ویتامین C:
    • تقویت سیستم ایمنی و تولید کلاژن
    • منابع: مرکبات، کیوی، توت‌فرنگی، فلفل دلمه‌ای
    • نکته: در حرارت بالا از بین می‌رود.
  • ویتامین E:
    • محلول در چربی، ضروری برای سیستم ایمنی
    • منابع: آجیل، دانه‌ها، روغن‌های گیاهی (جوانه گندم، سویا، زیتون)
  • سلنیوم:
    • عنصر کمیاب، آنتی‌اکسیدان قوی
    • منابع: ماهی، تخم‌مرغ، غلات، سیر
  • فیتوکمیکال‌ها:
    • مواد شیمیایی طبیعی در گیاهان
    • منابع: سبزیجات، میوه‌ها، حبوبات، آجیل

فواید سیب: یک منبع غنی آنتی‌اکسیدان

سیب، به دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان‌ها و فیتوکمیکال‌ها، در پیشگیری از سرطان مؤثر است:

  • کوئرستین:
    • کاهش خطر سرطان دهان، ریه، مری، روده بزرگ، سینه، تخمدان و پروستات
    • محافظت از DNA در برابر آسیب‌های سرطانی
    • مفید برای سیگاری‌ها: کاهش تخریب دیواره مثانه ناشی از تنباکو
  • فواید دیگر سیب:
    • فیبر: تقویت دستگاه گوارش و کاهش خطر سرطان روده بزرگ
    • فلورتین: خاصیت ضدمیکروبی، نابودی ویروس‌ها
    • کاهش خطر سرطان ریه و سینه
  • توصیه:
    • مصرف روزانه حداقل یک سیب: کاهش ۹ تا ۴۲ درصد خطر برخی سرطان‌ها

نتیجه‌گیری: آنتی‌اکسیدان‌ها، سپر دفاعی بدن

آنتی‌اکسیدان‌ها با خنثی کردن رادیکال‌های آزاد، از بدن در برابر سرطان و بیماری‌های مزمن محافظت می‌کنند. مصرف مواد غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها (مثل سیب، مرکبات و آجیل) بهترین راه برای بهره‌مندی از این فواید است.

عضویت در خبرنامه مجله آنلاین دانستنیهای سرطان

دکتر فاطمه اصفهانی

نویسنده: دکتر فاطمه اصفهانی

  • فوق تخصص بیماری‌های خون، سرطان و پیوند مغز استخوان
  • استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • دارنده جایزه اول مقاله تحقیقاتی جشنواره رازی
  • عضو انجمن‌های بین‌المللی سرطان (کانادا، آمریکا و اروپا)
  • عضو هیئت ممتحنه بورد فوق تخصصی خون و سرطان
  • عضو کمیته کشوری سرطان‌های زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *